Bouwverslag


zondag 7 oktober 2012
De laatste bijdrage aan het bouwverslag. Wij zijn er klaar voor! Eindelijk....Het enige dat nog ontbreekt is de aansluiting aan het elektriciteitsnet. En toen stonden als verrassing op vrijdagavond opeens twee goede vriendinnen uit Nederland voor de deur. Ze kwamen voor de officiële opening, die er niet was....We hebben een heel leuk weekend gehad en bovendien heerlijk weer. Ze hebben ons twee dagen geholpen met de laatste loodjes, geweldig. En natuurlijk namen we tijd om heerlijk van een maaltijd te genieten.zaterdag 22 september 2012

Extremadura, vakantie, vakantiehuis, bungalow, Las Abubillas

Voor de dorpelingen hebben we vanmiddag openhuis gehouden. Naar schatting zo'n 100 mensen uit Jaraicejo (en bij toeval passerende Nederlanders) hebben ons project bezocht om eens te kijken wat die buitenlanders daar allemaal uitgespookt hebben. Allemaal positieve reacties. De huisjes vielen zeer in de smaak! Men is blij dat er eindelijk weer eens wat gebeurt en men hoopt dat dit de lokale economie weer wat op gang helpt. Komende week gaan we inrichten.

donderdag 20 september 2012
Rejas. Traliewerk. Door de Moorse invloeden in Spanje hebben veel huizen traliewerk voor de ramen. Feitelijk zouden onze bungalows daar ook van moeten worden voorzien, maar om nu te voorkomen dat men geneigd is om te denken in een soort van gevangenis beland te zijn, hebben we ervoor gekozen om alleen de voordeur van traliewerk te voorzien. Deze zogenaamde 'rejas' kunnen we wegdraaien, zodat niemand er last van heeft. De schilder is ze hier aan het verven. Eerst werd er een roestbruine laklaag op gespoten en nu is hij bezig om roesteffect handmatig erop te schilderen. Hij is vrijwel een hele dag bezig geweest met 1 hekwerk. Daarna komt er een blanke vernislaag overheen (weer spuitwerk). Het wordt zonder meer mooi!

Extremadura, vakantie, vakantiehuis, vogels, natuur, Finca Las Abubillas

zondag 16 september 2012
Weer een week voorbij! Een week waarin de loodgieter veel werk heeft verricht met de installatie van de warmwatervoorzieningen, een week ook waarin wij weer volop hebben schoongemaakt. Een bevriende buurman, schapenhouder en boer, heeft onze bestelling van 4000 kilogram brandhout voor de komende winter afgeleverd. Steeneikenhout, door en door droog en keihard. Afgelopen vrijdag zijn ook de houtkachels gebracht en heeft de steenhouwer een begin gemaakt met het plaatsen van de aanrechtbladen. Dat werk gaat komende week verder. Ook de goten zijn ondertussen aangebracht (nu nog een beetje regen a.u.b.).
Eind van deze week hopen we dat iedereen, behalve wijzelf, uit de bungalows verdwenen is!

Extremadura, vakantie, vogels, Finca Las Abubillas, Monfrague


zaterdag 8 september 2012
De lijst met waargenomen vogelsoorten op Finca Las Abubillas kan vanaf vandaag uitgebreid worden met de bosuil. Tijdens de schoonmaak buiten kwam ik een bosuil tegen die vermoedelijk verstopt had gezeten in een grote platte doos die op het terras lag. De bosuil schrok van mijn aanblik, wie niet, en liet zich gemakkelijk oppakken. Nadat hij op de foto is gezet hebben we hem losgelaten, waarna hij verdween in een steeneik aan de overkant van de weg. Mijn eerste bosuil in Extremadura! (wel eerder gehoord, maar niet gezien)

Extremadura, Finca Las Abubillas, vogels, vakantie, vakantiehuis, bosuil


maandag 3 september 2012
Druk, druk, druk. Wij zijn volop bezig om de boel goed schoon te maken. De aannemer is zo goed als klaar, alleen de loodgieter en de schilders hebben nog wat werk te doen. De komende maand zullen we in beslag worden genomen met alles wat er bij komt kijken om op 10 oktober onze eerste gasten te kunnen verwelkomen. En dat is heel wat! Hopelijk krijgen we nog een beetje regen voor die tijd, zodat het wat minder stoffig is op de finca. Morgen komt de architect, de opzichter en de aannemer om de 'fin de obra' te tekenen, zodat we zo snel mogelijk het papierwerk af kunnen ronden. Spannend allemaal!!!

Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuisje, Las Abubillas


dinsdag 21 augustus 2012

Extremadura, vakantie, vogels, Las Abubillas, natuur, vakantiehuisje, bungalow

vrijdag 17 augustus 2012
Daar gaat dan straks voor dik €35.000 de lucht in: we hebben elektriciteit nodig en Iberdrola (de Spaanse leverancier) weet van wanten....
Met een hoop mensen zetten ze de posten in elkaar, het gat is gegraven, daar komt beton in en wordt de post verankerd. Aan de overkant van de weg komt nog een post en daar wordt de verbinding met het reguliere stroomnet gemaakt. Al met al een hele operatie!

Extremadura, Finca Las Abubillas, Jaraicejo, vakantie, vogels, natuur, vakantiehuisje, bungalow

Extremadura, Finca Las Abubillas, Jaraicejo, vakantie, vogels, natuur, vakantiehuisje, bungalow

zaterdag 11 augustus 2012
Maar geen foto's deze keer, want het is overal een puinhoop. Schilders zijn nog steeds druk bezig en ze hebben zeker nog een volle week werk. De vuilwaterleiding is gelegd en de aansluitingen zijn gemaakt. De septic tank is gearriveerd. Ook schoon water is tot aan de huisjes gelegd. Komende week zal vnl in het teken staan van de dorpsfeesten her en der, dus we verwachten niet dat er veel zal gebeuren. Maar eind deze maand moet het een heel eind rond zijn!

donderdag 2 augustus 2012
Nestor is de geulen aan het graven voor alle leidingen: de hele boel ligt overhoop. Maar...de timmerman is bezig met de deuren en ze zijn al een hele week kleinere afwerkklusjes aan het doen. Eindelijk is ook de electricien begonnen met de bedrading in de huisjes. We kunnen bijna niet meer wachten!

donderdag 26 juli 2012
De hele week zijn ze verder gegaan met afwerken.....

donderdag 19 juli 2012
Bij een temperatuur van zo'n 40 graden Celcius, wordt er toch gewoon stevig doorgewerkt van de week. Ze zijn druk bezig met het leggen van de vloeren en het bedrijf dat de buitendeuren en de ramen levert is deze aan het plaatsen. Er verandert dus veel! Het worden echt huizen...

Extremadura, vakantie, vogels, Las Abubillas, Jaraicejo, Gertjan de Zoete, Elly Schipper

maandag 16 juli 2012
Gelukkig zijn de ontbrekende zaken vandaag afgeleverd; het laatste tegelwerk in de keuken kan dus afgemaakt worden en ook de badkamers kunnen afgemaakt worden. Nestor heeft vandaag in een van de huisjes het grootste deel van de vloer gelegd. De vloertegels zijn 'barro', wat traditioneel de oude tegel was om vloeren mee te leggen. Het is gebakken klei, volledig handgemaakt en dus met zichtbare verschillen in afmeting, kleur en structuur. En dat vinden wij dus mooi. Wel bewerkelijk, maar zeker sfeerverhogend!

Extremadura, vakantie, vogels, Finca Las Abubillas, vakantiehuisjes, Monfragüe, Nationaal Park, Gertjan de Zoete, Elly Schipper


zaterdag 14 juli 2012

Er is sprake van een kleine stagnatie in de bouw, omdat een aantal dingen later geleverd worden. Niettemin zijn er aardig wat kleinere klusjes gedaan van de week. Zo liggen onze douchebakken op hun plaats, heeft de schilder in elk huisje wat proefstukjes op de muren gezet en is het eerste huisje van buiten geschilderd. Ook is vrijdag een begin gemaakt met het leggen van de plavuizen vloeren. Komende week gaat er veel gebeuren!


Extremadura, vakantie, vogels, Las Abubillas, vakantiehuis, Jaraicejo, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

Extremadura, vakantie, vogels, Las Abubillas, vakantiehuis, Jaraicejo, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

zondag 8 juli 2012
De bouwvakkers hebben de afgelopen week stug doorgewerkt aan het maken van de keukenindeling en men is ook begonnen aan het afvoegen van het tegelwerk. Naar het zich laat aanzien komt dit van de week af (als de nabestelling van de ontbrekende tegeltjes op tijd is) en gaan ze beginnen met het leggen van de plavuizen vloeren. Catina, onze architecte, was er om een aantal zaken met Rafael door te nemen.

Extremadura, vakantie, vakantiehuis, Las Abubillas, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

Extremadura, Las Abubillas, vogels, vakantie, vakantiehuis, Elly Schipper, Gertjan de Zoete


maandag 2 juli 2012
De eerste gasten zijn al ruim een week op onze finca en, de dames hebben het uitstekend naar hun zin. Gelukkig hebben ze de weg naar binnen nog niet gevonden....

Extremadura, Finca Las Abubillas, vogels, vakantie, vakantiehuis, schapen

zaterdag 23 juni 2012
Er is wederom veel gebeurd deze week, al is dat niet altijd even goed te zien. Nestor heeft de schouwen (waar de afzuigkap in moet komen) gemaakt in de keuken, van binnen zijn weer twee huisjes gestuukt en het laatste buitenterras is grotendeels gelegd. De finca wordt begraasd door een 250 schapen, die ervoor zorgen dat het gras komende zomer niet te hoog is.

Extremadura, Las Abubillas, vakantie, vakantiehuis


vrijdag 15 juni
Met zeven man sterk zijn ze aan het werk nu. Tegels zetten, de wanden afstrijken, leiding gleuven dichtsmeren en de schilder heeft een kleurproefje voor de buitenmuren gemaakt. En.... om half elf is het tijd voor een broodje en wat te drinken.

Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Las Abubillas, Jaraicejo, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Las Abubillas, Jaraicejo, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Las Abubillas, Jaraicejo, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

zondag 10 juni
De hele week zijn de bouwers bezig geweest met tegelzetten. In twee huisjes zijn badkamer en keuken nu betegeld. Het wordt zoals we dat voor ogen hebben: traditioneel Extremeens. En tussendoor hebben we af en toe tijd om een 'bakkie' te doen op een van onze terrassen.

Extremadura, vakantie, vogels, Las Abubillas, vakantiehuis, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

Extremadura, vakantie, vogels, Las Abubillas, vakantiehuis, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

Extremadura, vakantie, vogels, Las Abubillas, vakantiehuis, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

woensdag 30 mei
Er lopen nu heel wat verschillende mensen op de bouw rond: de elektricien is bezig, de loodgieter hakt de sleuven voor de waterleiding in de muren en de 'gewone' bouwvakkers leggen de terrassen van natuursteen. In de slaapkamer heeft Nestor samen met Raoul het hoofdeinde van het bed gemetseld. Vrijdag beginnen ze met tegelzetten in de badkamer.

Extremadura, vakantiehuis, vakantie, vogels, Gertjan de Zoete, Elly Schipper, Las Abubillas  

Extremadura, vakantiehuis, vakantie, vogels, Gertjan de Zoete, Elly Schipper, Las Abubillas

Extremadura, vogels, vakantie, Las Abubillas, vakantiehuis, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

Extremadura, vogels, vakantie, Las Abubillas, vakantiehuis, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

donderdag 24 mei
Het is nu behoorlijk heet in Extremadura. En er wordt hard gewerkt! De natuurstenen bestrating van de buitenterrassen worden gelegd, en de buitenmuren worden gepleisterd. Alle leidingen binnen de huisjes zijn in de muren gefreesd. Dat levert een hoop puin en stof op binnen. Gelukkig houden de bouwers het opruimen goed bij.

Extremadura, Las Abubillas, vogels, vakantie, Elly Schipper, Gertjan de Zoete, vakantiehuis, bungalow

Extremadura, Las Abubillas, vogels, vakantie, Elly Schipper, Gertjan de Zoete, vakantiehuis, bungalow

zaterdag 19 mei
De afgelopen week is er een begin gemaakt met het frezen van de leidingen in de muren. Daarnaast is er rond elk huis beton gestort voor het buitenterras. In drie huisjes zijn de binnenmuren opgemetseld; kortom, ze hebben bepaald niet stilgezeten! Er komt nu steeds meer zicht aan.

Extremadura, vogels, vakantie, vakantiehuis, bungalow, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

Extremadura, vogels, vakantie, vakantiehuis, bungalow, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

maandag 7 mei
Van drie huisjes is de grote schoorsteen nu ook klaar. Op de middelste foto zie je een kleine versiering aan een nokpan: de zogenaamde 'cantacuco'. Letterlijk is dat de zingende koekoek. Het ornament werd/wordt op veel huizen als kleine versiering aangebracht.

Extremadura, vakantie, huisje, vogels, Elly Schipper, Gertjan de Zoete, Las Abubillas

Extremadura, vakantie, huisje, vogels, Elly Schipper, Gertjan de Zoete, Las Abubillas

Extremadura, vakantie, huisje, vogels, Elly Schipper, Gertjan de Zoete, Las Abubillas

donderdag 3 mei
Het is even stil geweest op het bouwverslag, maar nu een update. Er wordt nog steeds hard gewerkt. Binnen zijn ze bezig met isoleren en het metselen van de tussenwanden. Buiten, tussen de buien door, wordt er aan de schoorstenen gewerkt en het verder dichtmaken van de daken. Elly is druk met het uitzoeken van de betegeling voor keuken en badkamer, het kiezen van de verfkleuren, etc. Het gaat heel mooi worden!

 

woensdag 18 april
Ze zijn de hele week bezig geweest op de daken van de huisjes. Bij een van de huisjes zijn de pannen grotendeels erop gelegd. We hebben voor de helft antieke pannetjes, van meer dan honderd jaar oud. Dat is echt heel mooi! Ook hebben de bouwers op de nokvorsten een zgn. 'cantacuco' aangebracht; een versiering die van oudsher werd toegepast. Daarover later meer!

extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Elly, Gertjan 

extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Elly, Gertjan

extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Elly, Gertjan

vrijdag 6 april
Semana Santa: Paasvakantie voor de bouwers! Er wordt vijf dagen niet gewerkt; dus geen vorderingen nu. Bij twee bungalows zijn de plafonds nu zo goed als klaar en ligt de isolatie op het dak. Volgende week gaan hoogstwaarschijnlijk de pannen erop bij deze twee. Dan is het huis regendicht (van boven).

Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Las Abubillas, Elly, Gertjan

Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Las Abubillas, Elly, Gertjan 

woensdag 28 maart
Gisteren is de dakisolatie aangekomen. Er komt o.a. een pakket van 16 cm polystyreen op te liggen, om vooral 's zomers de hitte buiten te houden. Daarnaast zijn ze ook begonnen aan het overdekte (schaduw)terras. De plafonds vinden wij erg mooi geworden; helemaal in de stijl van hier!

Extremadura, vakantie, vogels, Las Abubillas, Elly, Gertjan vakantiehuis 

Extremadura, vakantie, vogels, Las Abubillas, Elly, Gertjan vakantiehuis

Extremadura, vakantie, vogels, Las Abubillas, Elly, Gertjan vakantiehuis

Vrijdag 23 maart
De hele week is er gewerkt aan de daken. De aansluitingen van dakbalken aan de natuurstenen muren is een precisie werkje. Bij een van de huisjes is een begin gemaakt met het dakbeschot. Balken en dakbeschot blijven van binnenuit zichtbaar.Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Las Abubillas, Elly, Gertjan

Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Las Abubillas, Elly, Gertjan


vrijdag 16 maart
Van links naar rechts: Elly, Catina (onze architecte), Rafael (aannemer) en Nestor (zoon van Rafael en voorman). De dakconstructie van kastanjehouten balken wordt bekeken en er wordt besproken hoe het verder gaat.

Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuisje, Elly, Gertjan


donderdag 15 maart
Gisteren zijn ze begonnen met de plaatsing van de kastanjehouten dakbalken. Bij een van de huisjes zijn ze daarbij tot over de helft gekomen.

Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Las Abubillas, Elly, Gertjan 

Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Las Abubillas, Elly, Gertjan

Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Las Abubillas, Elly, Gertjan


vrijdag 9 maart
Nog 1 week te gaan en dan zijn alle muren op hoogte. Een van de bouwvakkers, Raoul, is bezig om het betonijzer aan elkaar te lassen. Hij moet zesentwintig stroken lassen...

Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuis, Las Abubillas, Elly, Gertjan

woensdag 7 maart
Op het moment verandert er maar weinig. Ze zijn volop bezig om de stapelmuren van natuursteen af te maken. Als die klaar zijn, binnen een week is de verwachting, dan gaan ze de bovenranden wapenen met betonijzer, waarna er beton in gestort wordt. Hiermee worden alle muren met elkaar verbonden en krijgt de constructie haar stevigheid.

woensdag 29 februari
Gisteren zijn ze begonnen aan het opmetselen van het laatste (vierde) huisje. Vanmorgen waren ze er met zeven man aan het werk. De natuurstenen muren worden opgetrokken: de juiste, passende stenen uitzoeken, een beetje op maat hakken en in de goede positie zien te krijgen. Met de grote bouwstenen gaat het een stuk makkelijker- en sneller!

Extremadura, Las Abubillas, vakantie, vakantiehuis, vogels, Elly, Gertjan

Extremadura, Las Abubillas, vakantie, vakantiehuis, vogels, Elly, Gertjan


donderdag 23 februari
De hele week is er hard gewerkt aan het opmetselen van de natuurstenen muren. Bij een van de huisjes zijn ze op de goede hoogte gekomen. Op de laatste foto is Reyes aan het werk met de latei voor de voordeur.

Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuisje, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

 Extremadura, vakantie, vogels, vakantiehuisje, Elly Schipper, Gertjan de Zoete


vrijdag 17 februari
De mannen zijn de hele week bezig geweest met het metselen van de natuurstenen muren. Een heel precies en tijdrovend karwei. De steensoort is Pizarra; de lokale steen van Extremadura. Ook in het interieur krijgen twee wanden deze afwerking. Het wordt prachtig!

Extremadura, vogels, Las Abubillas, vakantie, vakantiehuis, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

Extremadura, vogels, Las Abubillas, vakantie, vakantiehuis, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

vrijdag 10 februari
Van de laatste twee huisjes is vandaag de begane grondvloer gestort; hierna gaat de opbouw verder en dat gaat in het begin heel snel! Dan krijg je er beter zicht op hoe het gaat worden.

Extremadura, vakantie, vogels, Finca Las Abubillas, vakantiehuisjes, Monfragüe, Nationaal Park, Gertjan de Zoete, Elly Schipper


donderdag 9 februari
Het werk vordert echt als een speer! In twee bungalows zijn de vloerbalken gelegd en hier zijn ze de broodjes ertussenin aan het leggen. Daarover komt later vlechtwerk van ijzer en dan wordt de vloer gestort. Ze zijn nu met acht man aan het werk. Het was vandaag wel erg koud voor de mannen! Zoals Nestor het weer van Extremadura samenvat: "en verano calor, calor, en invierno frio, frio". U mag zelf de vertaalslag bedenken....

Extremadura, vogels, Las Abubillas, vakantiehuis, Elly Schipper, Gertjan de Zoete


woensdag 8 februari
Vandaag zijn de begane grondvloeren van twee bungalows gestort. Het was ondanks de zon, gemeen koud.

Extremadura, Vogels, Las Abubillas, vakantiehuisje, bungalow, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

Vrijdag 3 februari
Morgen wordt de begane grondvloer van twee bungalows gestort, mits het niet te koud wordt.....

Extremadura, vakantie, vogels, Las Abubillas, Gertjan de Zoete, Elly Schipper, vakantiehuis

Extremadura, vakantie, vogels, Las Abubillas, Gertjan de Zoete, Elly Schipper, vakantiehuis 

Extremadura, Las Abubillas, vogels, vakantiehuisje, Elly Schipper, Gertjan de Zoete


Dinsdag 31 januari
Weet u het nog? Wet van de communicerende vaten; die wordt hier nog in de praktijk gebracht.

Extremadura, vakantie, vogels, Finca Las Abubillas, vakantiehuisjes, Monfragüe, Nationaal Park, Gertjan de Zoete, Elly Schipper


Donderdag 26 januari
Gisteren is het betonijzer gelegd, vandaag hebben ze de funderingen gestort.

Extremadura, Las Abubillas, vakantiehuisjes, Elly Schipper, Gertjan de Zoete


Dinsdag 24 januari
Alle funderingen zijn uitgegraven. Hier wordt een ondergrondje gestort waar straks het betonijzer in komt te liggen.

Extremadura, vakantie, Las Abubillas, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

Extremadura, Las Abubillas, vakantiehuis, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

Extremadura, Las Abubillas, vakantiehuis, Elly Schipper, Gertjan de Zoete

Onze 'constructor' (=aannemer) maakt hier een proefje van hoe de muren eruit kunnen komen te zien. Er wordt gebruik gemaakt van lokale steen (Pizarra) en Rafael probeert de kleur van de voeg uit. Als het gedroogd is, kunnen we het beoordelen.

maandag 16 januari 2012
Het was behoorlijk koud, toen de aannemer vandaag begon met de werkzaamheden. Nadat wij al lang van tevoren de precieze plek hadden aangegeven waar de bungalows moesten komen, ging de aannemer de bouwplaats uitmeten en uitzetten. Gelukkig was Felipe, onze arquitecto tecnico er ook bij, zodat hij een oogje in het zeil kon houden.