Foto van de maand

 

Vanaf 2015 plaatsen we hier geen nieuwe foto's van de maand; voor recente foto's kunt u best onze facebookpagina bezoeken: www.facebook.com/extremaduraspanje

Foto van de maand: december 2014


Extremadura, Finca Las Abubillas, vogels, vakantie, accommodatie, vogels kijken, rode wouw

Wow! Vaak een begrijpelijke uitroep als je deze prachtige roofvogel in het veld tegenkomt. En niet ver bezijden de waarheid, want het is een wouw en wel een rode wouw. Deze roofvogel overwintert in redelijke aantallen in Extremadura en scharrelt daar zijn kostje bij elkaar. Het is bekend dat ze gezamenlijke slaapplaatsen delen, waar soms wel meer dan 50 wouwen bij elkaar komen.
De rode wouw is voornamelijk een aaseter, die in snelle glijvluchten zijn eten van de grond plukt. Ze gaan niet makkelijk zitten en daarom moet je behoorlijk veel geduld aan de dag leggen om ze zo te fotograferen. In dit geval had ik slachtafval aan de achterkant van deze rots vastgemaakt, zodat de vogel het er niet vliegend af kon plukken. Hij nam dus de tijd en ging er gelukkig eens goed voor zitten. Opvallend is dan weer wel dat hij (of zij) zich heel weinig van camerageluiden en lichte lensbewegingen vanuit een schuiltent aantrekt. De foto is gemaakt met een telelens van 600 mm op een afstand van ongeveer twaalf meter.
 

Foto van de maand: november 2014

Extremadura, herfst, Geopark, Las Villuercas, Finca Las Abubillas

In november doet de herfst haar intrede. In sommige jaren is die extra uitbundig, in andere jaren meer ingetogen wat verkleuring betreft. Herfstkleuren vind je alleen daar waar de steen- en kurkeiken plaatsmaken voor Pyrenese eiken en andere bladverliezende loofbomen, zoals kers en tamme kastanje bijvoorbeeld. De dichtst bijzijnde plek om dit vanaf onze finca te zien is in Las Villuercas. En het mooist zijn de kleuren op regenachtige dagen. Bovenstaande opname is een dubbelopname (twee belichtingen), expres stevig overbelicht.
Een andere goede plek voor herfst taferelen is de streek van La Vera, de zuidelijke uitlopers van de Sierra de Gredos.
Het lijkt dit jaar wat minder uitbundig te worden, vanwege het feit dat we nog geen koude nachten hebben gehad. Maar wie weet komt dat nog!
 

Foto van de maand: oktober 2014

Strikt genomen behoort het grootste deel van de Sierra de Gredos niet tot Extremadura, maar omdat het zo dichtbij is, toch deze foto van de maand. We zien een mannetje Iberische steenbok, gefotografeerd bij 'plataforma', hoog in de Gredos. De weg eindigt daar in een ruime parkeerplaats, vanwaar veel bergwandelaars vertrekken. Rond en boven de parkeerplaats zijn vrijwel altijd steenbokken te zien, die er gewend zijn aan mensen. Met een klein beetje telelens zijn ze dan ook met wat geduld mooi in beeld te brengen. Vooral de bokken, met hun vervaarlijke hoorns en fraaie vacht zijn fotogeniek. In de paartijd hoor je bijna onophoudelijk het gekets van vechtende bokken, waarbij ze met behoorlijke vaart de koppen tegen elkaar beuken. De sterkste wint; in het dierenrijk niet ongewoon...
Vanaf onze finca is deze plek in een dagtocht goed te doen.

 

Foto van de maand: september 2014

Normaal geproken is alles dor en droog in deze maand en zijn er dus nog maar weinig bloeiende planten te vinden in Extremadura. Een van de uitzonderingen is Urginea maritima, er bestaat voor zover ik weet geen Nederlandse plantnaam van. Dit bolgewas staat nu in bloei, her en der verspreid in de dehesas. Het tulp-achtige blad is in winter en voorjaar te zien, maar verdwijnt in de nazomer om plaats te maken voor de bloeiwijze. De bloeiwijze is een aar, meestal enige bij elkaar, met een hoogte tot wel een meter of langer. De plant trekt best nogal wat insecten aan, gezien het feit dat het een van de weinige bloeiers is op dit moment.


Foto van de maand: augustus 2014

Extremadura, augustus, Finca Las Abubillas, vakantie, vakantiehuis, bungalow, vogels kijken, rust, natuur, cultuur, merida

In het jaar 25 v. Chr. werd de stad Emerita Augusta gesticht door de Romeinse keizer Augustus. Het werd de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Lusitania. We kennen de stad nu als Merida. Overal in de stad vind je prachtig bewaarde overblijfselen uit die tijd. Veel van de vondsten zijn bijeengebracht in het Museum. Wie ooit naar Merida gaat, vanaf onze finca precies een uurtje rijden, mag dit museum zeker niet overslaan.
Het Latijnse woord Lusitania komt in heel wat namen terug. Bijvoorbeeld in een groot deel van de plantensoorten uit Extremadura, die naast de Latijnse geslachtsnaam veelal lusitanica als soortnaam hebben. Een leuke wetenswaardigheid, waarmee je bij Twee voor twaalf toch punten kan scoren!


Foto van de maand: juli
2014

Extremadura, vakantie, vogels, Monfrague, vale gier, Finca Las Abubillas, vogels kijken, vakantiehuis, kurkeiken schillen

Midden in de zomer worden de kurkeiken in Extremadura geschild. Deze klus vindt eens in de negen of tien jaar plaats. Gespecialiseerde ploegen nemen zo'n kurkeikbos dan onder handen en met elkaar schillen ze de bast van de kurkeik af. Eerst wordt een proefje gemaakt om te zien of er genoeg kurk is aangegroeid. Met laddertjes, stokken en bijltjes wordt de kurk van de boom af gepeld. Over blijft een 'naakte' boom in een koffie verkeerd kleurig jasje; een prachtig en heel fotogeniek gezicht. Die speciale kleur behoudt de boom ongeveer gedurende een jaar. Daarna begint de nieuwe bast weer aan te groeien. Wie deze bijzondere bomen in het landschap wil fotograferen is het beste uit in het najaar (met regenachtig weer..

 

Foto van de maand: juni 2014

Sinds dat wij in Extremadura wonen, weten we altijd hoe het er met de maan voor staat. In de eerste plaats omdat het hier vaak onbewolkt is en in de tweede plaats omdat je veel meer buiten komt en dus de maan vaker ziet. Het is hier vooral in de zomer een genot om 's avonds naar de hemel te kijken: vrijwel altijd helder en bezaaid met oneindig veel sterren, de maan (als die er is) en vaak ook de Melkweg, die zich als een aquarel boven je aftekent. We gaan dan ook met regelmaat buiten achterover liggen om naar de sterrenhemel te kijken. Dankzij de afwezigheid van lichtvervuiling kun je daar volop van genieten! En met verrekijker of telescoop is het helemaal gaaf.
 

Foto van de maand: mei 2014

Extremadura, Finca Las Abubillas, vakantie, vakantiehuis, vogels kijken, vogelen, birdwatching, scharrelaar

Van de extreem gekleurde vogels mag de scharrelaar er ook zijn! Deze vogel, zo groot als een gaai, is een echte zomervogel. Zijn dieet bestaat uit grote insecten en andere ongewervelden, die hij vangt vanaf vaste uitkijkpunten. Langs de CC99, een weg die vanaf de N521 naar Santa Marta de Magasca loopt, is de scharrelaar vanaf ongeveer midden april te zien. Hij broedt daar in speciaal daarvoor opgehangen nestkasten. Omdat ik het zelf niet mooi vind om vogels op draden of paaltjes te fotograferen, heb ik een tak bevestigd en gewacht tot de scharrelaar daarop ging zitten. Dat heeft trouwens wel heel lang geduurd! Uiteindelijk kon ik hem met afstandbediening zo fotograferen, roepend naar het vrouwtje dat dichtbij vloog.


Foto van de maand: april 2014

Extremadura, vakantie, Finca Las Abubillas, Orchis italica

Vanaf half maart komen de orchideeën tevoorschijn. Het begint vaak met de Orchis italica, de Italiaanse orchis, hierboven afgebeeld. Er zijn plekken waar deze soort massaal voorkomt. En ook niet gemakkelijk over het hoofd is te zien, want sommige exemplaren meten wel 40 cm. De Engelse naam voor deze orchis is eigenlijk het meest kenmerkend, namelijk 'Naked man Orchid'. Wie de afzonderlijke bloempjes goed bekijkt snapt het direct: hoofd, lichaam, twee armen en twee benen en jawel: tussen de benen bungelt een op deze schaal indrukwekkend geslachtsdeel.
Waar deze orchis groeit, zijn ook vaak andere fraaie soorten te vinden.
 

Foto van de maand: maart 2014

Extremadura, foto van de maand, dennenbos, Finca Las Abubillas, vakantie, vakantiehuis, vogels kijken

Zo heel veel nevel en mist hebben wij doorgaans niet, de hoger gelegen delen uitgezonderd. Dit is een foto van een dennenbos in vroeg ochtendlicht, waarbij ik een dubbele belichting (in-camera) heb toegepast. Vandaar de wat vage lijnen die door de foto lopen. Het geeft deze een wat mysterieuze sfeer. De warm getinte voorgrond contrasteert met de koele kleuren in de achtergrond; die combinatie bevalt mij vaak wel.

 

Foto van de maand: februari 2014

Extremadura, natuur, vogels, vakantie, vakantiehuis, foto van de maand, gewone pad

De meeste mensen koesteren bepaald geen warme gevoelens voor kikkers en padden. Dat is ook niet vreemd, gezien het feit dat deze amfibieën tot de koudbloedige dieren behoren; daar hebben we het gemiddeld nu eenmaal niet zo op. Een beetje jammer is dat wel, want het zijn reuze interessante beestjes, met dito gedrag en voorkomen. De gewone pad, zoals op deze foto is geen kleintje. Het dier is gerust zo groot als een uit de kluiten gewassen mannenhand, zeg maar maatje kolenschop. En als die pad je paadje kruist zou je er zomaar van kunnen schrikken. Ze zijn, met uitzondering van de zomermaanden het hele jaar actief in Extremadura en dan vooral bij regenachtig weer en bij voorkeur 's nachts. Ze doen trouwens geen vlieg kwaad, figuurlijk gesproken dan, want het menu bestaat uit allerlei kriebel- en schuifbeestjes, van torren en rupsen tot slakken en uit het nest gevallen vogeltjes.

Foto van de maand: januari 2014

Hoewel het op het moment behoorlijk zacht is en veel regent, zijn er elke winter wel perioden van koude in Extremadura. Vrijwel elke winter is de Sierra de Gredos, het gebergte ten noorden van onze regio, bedekt met sneeuw, wat altijd een prachtige aanblik oplevert. Dat er op andere plekken sneeuw valt is vrij ongewoon. De opname hierboven heb ik gemaakt op 1 december 2008, toen er in Las Villuercas, een veel lager gebergte dan de Gredos, ook sneeuw viel. En een keertje vorig jaar viel er op Finca Las Abubillas ook een sneeuwbui, maar wit is het er niet van geworden.