Beste reistijd

Extremadura is het hele jaar door een geweldige bestemming om uw vakantie door te brengen. Afhankelijk van waar uw voorkeuren naar uitgaan, volgt hier per maand globaal een overzicht van wat er te beleven is. Zo kunt u optimaal uw vakantie plannen. Heeft u specifieke vragen, vraag het ons !

Januari

Extremadura, vakantie, vogels, Monfragüe, Nationaal Park, beste reistijdHet is winter. De temperaturen schommelen gemiddeld tussen de 5 en 15 graden Celsius. Het weer is veranderlijk; dagen met regen worden afgewisseld door perioden met zon, waarbij je soms al heerlijk buiten kunt zijn/zitten. De natuur is in rust. Na perioden met zon kleuren hele velden geel van de bloemetjes. Er zijn in Extremadura veel overwinterende vogels uit andere delen van Europa, w.o. tot wel meer dan 120.000 kraanvogels. Het is dan ook heerlijk vogelen in deze tijd. Vale gieren beginnen met broeden. Ooievaars komen massaal terug en bezetten hun nestplaatsen. Oehoes roepen actief tijdens de schemering en beginnen met broeden. Januari is een goede maand voor landschapsfotografie en om te wandelen.

Februari

Extremadura, vakantie, vogels, Monfragüe, Nationaal Park, beste reistijdHeldere dagen worden vaak gevolgd door koude nachten met nachtvorst, maar de naderende lente begint zich duidelijk te manifesteren. Huis- en boerenzwaluwen keren terug uit Afrika. Veel vogels beginnen met zingen, zoals grote lijsters, grauwe gorzen en hoppen. Op de steppen zijn nog grote hoeveelheden wintervogels aanwezig, w.o. leeuweriken, kieviten en allerlei vinkachtigen. De trappen (grote- en kleine) zwerven in flinke groepen rond. Er verschijnen meer bloemen, waaronder diverse soorten wilde narcissen. Mimosa's en amandelbomen bloeien. Veel amfibieën zijn actief. Een heerlijke maand voor mensen die de lente niet af kunnen wachten!

Maart

Extremadura, vakantie, vogels, Monfragüe, Nationaal Park, beste reistijdHet weer kan deze maand alle kanten op, maar uitschieters van boven de twintig graden zijn heel gebruikelijk. Een echte lentemaand dus, met terugkomst van veel zomervogels. Steeds meer bloemen verschijnen, ook de eerste orchideeën. Steeds meer vogelsoorten zingen. O.a. kuifkoekoek, zwarte wouw, (vale)gierzwaluw, roodkopklauwier, aasgier, slangenarend en grauwe kiekendief keren terug uit Afrika. De eerste jonge roodborsttapuiten zijn al te zien. Op het Plaza Mayor van Trujillo kun je, onder het genot van een lekker 'bakkie', de verschillen proberen te ontdekken tussen de vale gierzwaluw en de gewone gierzwaluw, terwijl boven je hoofd kleine torenvalken achter elkaar aan jagen en ooievaars de oren van je hoofd klepperen. Grote trappen beginnen met baltsen. Op de vlakten bij Cáceres zijn aan de randen van de dag hun baltsplekken relatief eenvoudig op te sporen. Maart is een geweldige maand om het lentegevoel in optima forma te beleven. Voor wandelaars en natuurfotografen is maart een goede maand om Extremadura te bezoeken.

April

Extremadura, vakantie, vogels, Monfragüe, Nationaal Park, beste reistijdAls het in de voorgaande maanden veel geregend heeft, kan Extremadura één grote bloemenzee worden. Het weer is nog niet standvastig, maar dagen met 25 graden zijn geen uitzondering. De laatste zomervogels komen aan: bijeneter, scharrelaar, nachtegaal en Moorse nachtzwaluw bijvoorbeeld, naast vele andere. Kleine trappen baltsen in de tweede helft van de maand en zijn, als het gras nog niet zo hoog is, makkelijker op te sporen. Voor serieuze vogelaars is deze maand, samen met de volgende, een uitgelezen moment om Extremadura te bezoeken. Ook reptielen en vlinders laten zich nu meer zien. 

Mei

Extremadura, vakantie, vogels, Monfragüe, Nationaal Park, beste reistijdNet als de vorige maand, staat ook mei bol van prachtige natuur, zowel wat flora als fauna betreft. Ook deze maand is het weer meestal nog niet zo standvastig, maar het kan soms al pittig warm worden als de zon fel schijnt. Voor de natuurliefhebber een ideale maand om Extremadura aan te doen.
 

Juni

Extremadura, vakantie, vogels, Monfragüe, Nationaal Park, beste reistijdHoewel het weer nog best eens onvoorspelbaar kan zijn, is juni toch een heuse zomermaand met temperaturen van rond de 25 graden. Het is zeker  een interessante en boeiende maand voor natuurliefhebbers en vogelkijkers. Veel vogelsoorten hebben jongen en zijn actief. Maar juni is ook een maand waarin cultuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen in de steden van Extremadura. Een heerlijke periode dus voor vakantievierders, die houden van een mix van rust en buiten zijn.

Juli

Extremadura, vakantie, vogels, Monfragüe, Nationaal Park, beste reistijdDoorgaans is dit de maand met de grootste kans op echte hitte. De temperaturen kunnen oplopen tot boven de 35 graden. Houdt u van lekker niks doen, lezen en zwemmen bijvoorbeeld en wilt u genieten van immense sterrenhemels, dan is dit de ideale maand. U kunt tot diep in de nacht buiten zijn en genieten van de rust en de stilte. Mooi weer verzekerd! Er kan elke dag heerlijk gezwommen worden in ons prachtige zoutwater zwembad op de finca.
De natuur is in zomerrust, maar bijvoorbeeld gieren en bijeneters zijn volop te zien. Het landschap is warmgeel gekleurd. Op verschillende plekken worden kurkeiken geschild (van hun bast ontdaan).

Augustus

Extremadura, vakantie, vogels, Monfragüe, Nationaal Park, beste reistijdDe vakantiemaand van de Spanjaarden. Het geregelde leven ligt zo goed als plat. Het is warm tot heet weer. In veel dorpen wordt het traditionele dorpsfeest gehouden in een van de weken van augustus. In steden zijn diverse openluchtconcerten of optredens bij te wonen. Een heerlijke maand voor mensen die goed tegen warmte kunnen en helemaal tot rust willen komen met een goed boek en een lekker glas, met tussendoor een verkoelende duik in ons prachtige zwembad.

Extremadura, vogels, vakantie, finca las abubillas, melkweg, augustus

Wie de Melkweg in volle glorie wil aanschouwen komt het best in augustus!

September

Extremadura, vakantie, vogels, Monfragüe, Nationaal Park, beste reistijdOok september kent doorgaans nog echt zomerweer, hoewel de kans op pittige onweersbuien groeit. Het is beslist een heerlijke maand om na te zomeren. In de natuur is het rustig, wel is er doortrek van vogels uit Noord-Europa en het is nu de paartijd van de edelherten. Burlende edelherten kunnen o.a. volop in Monfragüe gezien en gehoord worden. Voor wie houdt van cultuur en dit graag afwisselt met rust en stilte, en bovendien wil genieten van het nazomerse weer, is september een heerlijke maand om Extremadura te leren kennen.

Oktober

Extremadura, vakantie, vogels, Monfragüe, Nationaal Park, beste reistijdMeestal heeft Extremadura nog lekker weer in oktober. De echte warmte is voorbij, echte kou moet nog komen. De zomervogels zijn grotendeels vertrokken naar zuidelijker oorden. De eerste wintergasten, waaronder kraanvogels, druppelen vanaf half oktober binnen. Na de eerste regens krijgt het landschap weer langzaam zijn groene kleur terug. Oktober is tevens een heerlijke maand om te wandelen en/of de culturele bezienswaardigheden te bezoeken.

November

Extremadura, vakantie, vogels, Monfragüe, Nationaal Park, beste reistijdHerfst doet haar intrede. In de hogere delen van Extremadura verkleuren de bladverliezende eiken, de kersenbomen en de kastanjebomen. Ook de varens verkleuren naar diep roodbruin. Daarmee een interessante maand voor landschapsfotografie. Wintervogels komen aan. Op de steppen bijvoorbeeld zijn groepen kieviten en goudplevieren en vaak ook allerlei kleinere vogels, zoals veldleeuweriken en putters te zien. Tevens is november een goede maand om naar arenden te speuren; steen- en Spaanse keizerarend, maar ook havikarend zijn nu beter te vinden. Maar ook wandelen, of de cultuur ontdekken; november is goed!

December

Extremadura, vakantie, vogels, Monfragüe, Nationaal Park, beste reistijdWie de decemberdrukte graag ontvlucht, zou naar Extremadura moeten gaan. Heel veel rust en stilte, met een prachtige natuur en veel bijzondere vogelsoorten. Soms een kille en natte dag deze maand, maar doorgaans zijn er ook voldoende mooie dagen. Zodra de zon goed schijnt, kun je lekker buiten zijn. December is vooral landschappelijk mooi en voor vogelkijkers een maand waarin veel soorten te zien zijn. De kerstdagen en de jaarwisseling zijn een prachtig moment om in Extremadura de batterij weer eens helemaal op te laden en te genieten van de rust en de rijke natuur.

Samenvatting:
Wie speciaal naar Extremadura reist om vogels te kijken, kan het beste gaan in de maanden november t/m juni. Liefhebbers van planten zijn het beste af in de maanden maart t/m mei.
Wie in het algemeen in natuur is geïnteresseerd en op zoek is naar rust en stilte, bezoekt Extremadura bij voorkeur in januari, februari en maart, en de najaarsmaanden november en december.
Wie houdt van natuur, cultuur en lekker weer, komt in de maanden mei, juni, september of oktober.
Wie heerlijk wil luieren en houdt van warmte komt in juni, juli of augustus.
Voor vogelfotografie is het hele jaar geschikt, met uitzondering van half juni t/m september.
Landschapsfotografen komen bij voorkeur in de maanden november t/m maart.
Houdt u van wandelen, vermijd dan in elk geval de zomermaanden.