Landschap

Het landschap van Extremadura laat zich het best omschrijven als een glooiend heuvellandschap, waarin een drietal landschapstypen te onderscheiden zijn: steppen, dehesas en gebergten.

Extremadura, vakantie, vogels, steppen bij Caceres

De steppen worden gevormd door eindeloos glooiende vlakten die met grassen en kruiden begroeid zijn. Dankzij de uitgestrektheid en de rust komen hier veel bijzondere vogelsoorten voor, waaronder kleine en grote trap, kwartel, griel, wit- en zwartbuikzandhoen, vorkstaartplevier, grauwe kiekendief, scharrelaar, zuidelijke klapekster en kalanderleeuwerik.

Dehesas (boomweiden) zijn uitgestrekte bossen van steen- en kurkeiken, waarbij de bomen op ruime afstand van elkaar staan. Er is meestal weinig tot geen ondergroei. Dehesas bieden broedgelegenheid aan o.a. monniksgier en Spaanse keizerarend en zijn van groot belang voor overwinterende kraanvogels.

Extremadura, dehesa landschap, vakantie, vogels, vakantiehuis, bungalow, Finca Las Abubillas

Het landschap wordt doorsneden door enkele belangrijke rivieren: de Taag en de Guadiana. In het noorden wordt Extremadura begrensd door de Sierra de Gredos, met toppen van ruim 2500 meter. Dwars door Extremadura lopen nog enkele interessante bergketens, zoals de Sierra de San Pedro en Las Villuercas. In het zuiden wordt Extremadura begrensd door de Sierra Morena.

Extremadura, Las Villuercas, vakantie, vogels, vakantiehuis, bungalow, Finca Las Abubillas

Extremadura, vogels, Finca Las Abubillas, vakantie, havikarend


Het Nationaal Park Monfragüe
is voor natuurliefhebbers de meest bekende trekpleister van Extremadura. Dit park, dat zich voornamelijk uitstrekt langs de randen van de rivier de Taag, is zonder twijfel een van Europa's belangrijkste roofvogelgebieden. Met zijn afmetingen van ongeveer 10 x 30 kilometer herbergt het de belangrijkste concentratie van de Spaanse keizerarend en de monniksgier. Daarnaast broeden er op steile rotswanden door het hele park vale gieren. Rondom het park ligt een grote zone met de status van "Reserva de Biosfera", die in grote mate bijdraagt aan de natuur- en cultuurwaarden van Extremadura.

Extremadura, Monfrague, Vale gieren
Ook andere soorten als dwergarend, havikarend, steenarend en slangenarend, vinden in Nationaal Park Monfragüe een veilig onderkomen. Om u een idee te geven van de aantallen roofvogels die in en rond het park Monfragüe broeden: vale gier 500 paar, monniksgier 300 paar, aasgier 20 paar, Spaanse keizerarend 10 paar, steenarend 12 paar, dwergarend 20 paar, slangenarend 20 paar, havikarend 7 paar, oehoe 15 paar, zwarte wouw 160 paar, rode wouw 75 paar en grijze wouw 5 paar. (Bron: SEO broedvogeltelling 2008-2014)

Extremadura, vogels, vakantie, vakantiehuis, huisje, steppen, Monfrague, aasgier

Nationaal Park Monfragüe is grotendeels voor publiek gesloten, maar langs de route die door het park loopt kunnen alle vogels gezien worden. Het meest bekend is de rots Peñafalcon (met parkeerplaats), waar de Taag door de Sierra de las Corchuelas steekt. Peñafalcon staat ook bekend onder de naam Salto del Gitano, hoewel het twee verschillende rotsen zijn. Vanaf het Castillo, dat boven Peñafalcon uitsteekt heeft u een spectaculair uitzicht op de omgeving.

Extremadura, vakantie, vogels, Monfrague, vale gier, Finca Las Abubillas, vogels kijken, vakantiehuis