Fietsen

In Trujillo zit een goede fietsverhuur, waar u verschillende soorten fietsen kunt huren, tot en met elektrische mountainbikes.
Niet alleen voor wandelaars, rustzoekers en vogelspotters is Extremadura een uitgekiende bestemming, ook voor fietsers heeft de regio veel te bieden. Dankzij de extreem lage verkeersintensiteit kunt u hier heerlijk te fiets het landschap ontdekken en genieten van afwisselende fietstochten.
Ook hebben we enkele zeer fraaie MTB routes uitgestippeld in de omgeving van Jaraicejo, waarbij u dwars door dehesas fietst en op die manier heel intens van de omgeving kunt genieten. Enige conditie is daarbij zeker vereist!

Enkele van onze recente gasten deden ons het volgende verslag:

Fietsen in Extremadura

Afgelopen jaar (eind augustus - begin september 2019) zijn we voor de tweede keer in Extremadura  op vakantie geweest. Dit jaar waren we te gast bij Elly en Gertjan op hun Finca Las Abubillas bij Jaraicejo. Dat dit een fantastische plek is om te verblijven hoeven wij niet uit te leggen. De reacties van de gasten op hun site en op andere beoordelingssites zijn daar duidelijk genoeg over en daar valt niets of weinig op af te dingen. Volgens ons ontbreekt er slechts één onderwerp in de verhalen en dat is "fietsen in Extremadura". In Extremadura kun je namelijk fantastisch fietsen over de gemiddeld genomen erg rustige wegen, waar bovendien de meeste Spanjaarden met veel respect en met een grote boog om de fietsers heen rijden. 

Met onze vanuit Nederland op de auto meegenomen trekking fietsen (geen e-bikes) hebben we vanaf de Finca erg mooie en heerlijke fietstochten gemaakt. In Extremadura is er een diversiteit aan landschappen: de 'dehesas', veelal golvende landschappen met kurkeiken en eiken, de uitgestrekte steppen, en de al dan niet beboste heuvels en tenslotte de bergen. Voor elk wat wils. Erg boeiend en fraai is het natuurreservaat Monfragüe om als bestemming naar toe te fietsen. Naar dit natuurpark (kleine 35 km) is prima te fietsen vanuit de Finca. Met warm weer uiteraard op tijd vertrekken en via de uiterst stille route tot de 208, daarna de iets minder rustige 208 (maar voor Nederlandse begrippen nog steeds erg stil) richting Torrejon el Rubio. Hier is het een mooi moment om in het café langs de weg even een koffiepauze te houden en daarna door, via een mooie slingerweg, naar de Salto del Gitano, de rotsen aan weerszijden van de Taag met vale gieren, keizerarenden, blauwe rotslijster, monniksgier en zwarte ooievaars. Maar ook onderweg heb je dan mogelijk al genoten van bijeneters, roofvogels, blauwe eksters en/of een kleine trap. Wij waren er op een doordeweekse dag en dan heb je grote kans dat je bij de Salto ook momenten alleen bent. De enorme vogels komen een enkele keer echt vlak over je heen vliegen. Indrukwekkend! 

Een andere vanuit de Finca goed te befietsen bestemming is Romangordo. Vanuit de Finca eerst richting Jaraicejo, daar de zeer stille oude N5 op langs Puerto de Miravete tot aan de Taag en daar de afslag - en via een klein weggetje - naar Romangordo. Een landschappelijk erg mooie route. We zijn 3 à 4 auto's tegengekomen op de N5 in circa een uur tijd. Romangordo is een mooi klein oud plaatsje waar kunstenaars muren en deuren hebben beschilderd met vooral oude beroepen en nostalgische afbeeldingen. Leuk om daar even rond te lopen. Wij zijn teruggefietst via de kortere en eveneens mooie route over Casas de Miravete. De N5 heeft overigens terug wel een paar iets pittiger stukjes! 

Verder kun je vanuit de Finca ook goed fietsen naar de gezellige en prachtige stad Trujillo. Deze route gaat over een licht heuvelachtig gebied.

Ben je echt uit op uitdagingen op de fiets dan is het met de auto niet ver rijden (30 à 40 km) naar de indrukwekkende Sierra de Guadelupe. Van daaruit kun je dan je fietsroute uitstippelen en prachtige vergezichten en natuur zijn je verzekerde beloning. 

Wij vinden het heerlijk om met de fiets onze bestemmingen op te zoeken en door stadjes te fietsen. Ja, ook naar het "eigen" dorp Jaraicejo is het relaxed even de fiets te nemen, de boodschappen te doen of op het terras boven in het dorp te genieten van het Spaanse dorpse leven. Met onze fietsen trekken we dan ook nog de nodige bekijks. Op deze wijze "vieren" wij onze vakanties en Extremadura leent zich er prima voor! 

Marion en Marcel (oktober 2019)

opwegnaardesaltodelgitano

foto: Marcel Lohuis