Weblog



Wandelen (30 augustus 2014)


Veel Spanjaarden houden van wandelen. Niet per se van enorme wandeltochten, maar gewoon een dagelijks uitstapje van een uurtje of zo. 's Morgens en in de namiddag/avond kom je ze dan ook volop tegen, meestal langs de randen van een dorpje, lopend langs 's Heeren wegen. We noemden dit moment vroeger ook wel de pantoffelparade, omdat menigeen op het pantoffeltje liep. Dat waren vooral de ouderen, vaak stemmig in het zwart gekleed en vooral ook keuvelend met de buurtjes of met familie. 
Onze burgemeester heeft tijdens een verstandige ingeving een jaar of vier geleden,

besloten om vanuit het dorp een soort van wandelpromenade aan te laten leggen, vanaf het dorp tot aan de A5. Het traject is keurig bestraat, mooi beplant, 's avonds goed verlicht en om de tweehonderd meter zo'n beetje voorzien van bankjes. Er wordt dan ook veel gebruik van gemaakt. De dorpelingen houden nu eenmaal van een sociaal ommetje tijdens de koelere momenten. 
De dokters, ik vermoed in alle medische centra, sporen de ouderen aan om toch vooral veel te lopen; minimaal een half uur per dag. Die raad wordt dan ook goed opgevolgd. En hoewel de wandelpromenade van Jaraicejo officieel “paseo cañada realâ heet, gaat ie in de volksmond als “el Colesterol†door het leven.