Schrijf een bericht in ons gastenboek

Algemeen


80 Berichten
Bertine
Zwembad

Als bekenden van Elly en Gertjan hadden wij de eer om het nieuwe zwembad uit te mogen proberen op een zonnige en warme dag in juli.
Het zoute water is heerlijk om in te zwemmen, het bad is groot genoeg om baantjes te trekken en het uitzicht vanuit het water is prachtig! Op de ruime ligbedden aan de rand van het bad is het heerlijk relaxen met een glaasje en en een hapje.
Als straks de mozaïek van de bijeneter en de beplanting af is, wordt het een plaatje.
Gefeliciteerd Elly en Gertjan met jullie zwembad.

Ingrid en Boudewijn
Heerlijke voorjaarsweken

We hebben dit voorjaar april/mei drie heerlijke weken gehad op Finca Las Abubillas.
Te midden van de vogelgeluiden en de kippetjes die om onze bungalow scharrelden voelde we ons meteen thuis.
De locatie biedt mooie wandelmogelijkheden in de directe omgeving, waar we vaak gebruik van hebben gemaakt.
De comfortabele bungalow is van alle gemakken voorzien en vanaf ons terras lieten de blauwe eksters zich prachtig bewonderen en fotograferen.
Via Elly en Gertjan had Boudewijn enkele schuilhutten besproken en kon van daaruit fraaie foto’s maken van o.a. kleine trap, scharrelaar en havikarend.
Elly en Gertjan zijn fijne mensen die altijd voor je klaar staan.
Tot volgend jaar!

Elly en Jan Versteeg (Gouda NL)
Heerlijke lenteweken in de winter

Vorig jaar (eind januari 2017) kwamen we tijdens een rondreis door Spanje en Portugal bij toeval terecht op de Finca Las Abubillas. Onmiddellijk waren we blij verrast over de fantastische ligging, de super bungalows met de geweldige inrichting, de rust, etc. etc. Wat apart genoemd dient te worden is de buitengewoon hartelijke ontvangst door de eigenaren Elly en Gertjan. Die twee schatten hebben gastvrijheid tot een ware kunst verheven en maken dat je volkomen zorgeloos kunt genieten.
En genieten deden we, zodanig dat we tien dagen zijn gebleven.
Deze winter was het in Nederland somber en nat en wilden we weg. Op een sombere avond in januari (2018) mailde ik naar de Finca Las Abubillas en vroeg of er een huisje vrij was. Het antwoord was positief. Dus de auto volgeladen, inclusief een voorraadje pindakaas en hagelslag voor Elly en Gertjan (hadden ze voorzichtig gevraagd) en zuidwaarts gereden. We overnachtten vlak bij de Spaanse grens (hotel Arena in Saint-Jean-de-Luz, wat een prima plek bleek voor één nacht). De volgende dag op ons gemakje naar Jaraicejo gereden, waar we op de Finca hartelijk werden ontvangen en met een klaarstaande fles wijn de warmte van de zon konden testen.
Natuurlijk is het eind januari ook in de Extremadura winter, maar wel met een goede kans dat het op zomer lijkt. Wij troffen twee weken prachtig weer, met slechts één dagje regen.
Is er iets te beleven daar in de Extremadura? Nee, helemaal niets; geen casino'ss, geen disco's, geen winkelboulevards, geen zwemparadijzen, geen enkel geldverslindend vermaak.
Wat is er dan wel?
Volkomen rust, en heel veel ruimte. 's Morgens bij het ontbijt een begroeting door de kippen rond je huisje en de nieuwsgierige koetjes tussen de steeneiken. Allerlei vogelsoorten die je in Nederland niet ziet. Eindeloze natuur, waarin je gratis mag vertoeven. Naar het verstilde dorpje wandelen voor een lekkere maaltijd bij de locals en daarvoor een belachelijk laag bedrag betalen (waarbij een fles wijn is inbegrepen). Met de auto doodstille weggetjes ontdekken en genieten van prachtige uitzichten. Je verbazen over de tientallen enorme gieren, vliegend rond de rotsen in het nabije Monfrag National Park. Herten en ander wild ontdekken. Velden vol bloemetjes. Ooievaars op vrijwel iedere kerk en oud gebouw. Kraanvogels in grote aantallen op de velden. Steenuilen fotograferen met Gertjan. Eeuwenoude dorpjes en stadjes met kastelen en fraaie gebouwen. Gewoon op de Finca genieten in de zon met een goed boek. Kortom: er is niet veel te doen en hopelijk blijft dat nog lang zo!
Wij hebben er twee weken heerlijk genoten en snappen heel goed dat zoveel gasten terugkomen naar de Finca Las Abubillas en de gastvrije Elly en Gertjan!

André en Monique
Geweldige Finca

Eindelijk een berichtje van ons.
Het is zoals altijd weer geweldig geweest. Het was de 3e keer,dus dat zegt genoeg.
Een heel gezellige en vriendelijk ontvangst. Ze staan altijd voor je klaar,dit jaar hadden we pech met de auto en ze hebben ons geweldig geholpen.Het huis is voorzien van alle gemakken echt fantastisch.De wandelingen in de map zijn allemaal heel mooi en geweldig beschreven.
Het dorp heeft nu ook een nieuwe supermarkt ,hebben alles voor de dagelijkse boodschap.
De omgeving is en blijft prachtig,voor ons is en blijft het een bijzondere plek,waar wij zeker weer naar terug zullen gaan!
Bedankt weer Elly en Gertjan en tot.....volgend jaar!

Loes Noy, Jeroen Wielaert
Fantastisch

Na een stedentrip door de extramadura kwamen wij op de finca aan. Wat een aangename verrassing. De hartelijke ontvangst het prachtig ingerichte huis met alles erop en eraan. Goed werkende wifi heerlijke bedden. Alles was goed. De eerste paar dagen zijn we in en rondom het huis gebleven om uit te rusten van de enerverende reis die we achter de rug hadden. Daarna heerlijk gewandeld in de omgeving en mooie rondtrip gemaakt met de auto. Het dorpje is op loopafstand voor de dagelijkse kleine boodschappen. Trujillo ligt erg dichtbij. Heerlijk om er te vertoeven ook als je geen vogelaar bent.

Carla en Albert, deel 1 - Borculo Nl

Albert kende Extremadura al vanwege vijf eerdere reizen erheen als vogelaar. Ik zag zijn fotoos, hoorde zijn verhalen en raakte, zelfs als niet-vogelaar, enthousiast. Wetend dat in Extremadura ook begin februari het weer al aangenaam kan zijn, een voorproefje van de lente zou geven, namen we het risico om van 1-16 februari op Las Abubillas te verblijven. Het weer viel enigszins tegen, het was inderdaad minder dan gemiddeld in deze tijd. Toch heeft dat onze beleving niet negatief beënvloed. We hebben genoten, van A tot Z. Ten eerste door de warme hartelijkheid van onze gastvrouw en -heer, verder hun voortreffelijke zorg en subliem uitgeruste bungalows. Daarnaast hun uitgebreide informatie en mogelijkheden omtrent de directe en verdere omgeving. Keurig gerangschikt in mappen, volop keuze.
Wat een streek, een rust, een veelheid aan vogels. Om de lezer te stimuleren ook snel te gaan: we zagen de vale gier, kraanvogel en rode wouw in veelvoud ; ook de monniksgier, hop, roodborsttapuit, kievit, ijsvogel, zwarte wouw, ooievaar, aalscholver, kleine zilver-, koe-en blauwe reiger, blauwe ekster, blauwe rotslijster, lepelaar, rots- en boerenzwaluw, wilde eend, gekraagde roodstaart, torenvalk, kiekendief, rode patrijs, duif, veld- en kuifleeuwerik, buizerd, keizerarend, grote trap, zwarte spreeuw, raaf, grutto (Alberts specialiteit), goudplevier, vink, klapekster, koolmees en tenslotte het puttertje. En de lijst is niet eens compleet.
vervolg op bericht twee
(website: koloriet-kleurbeleid.nl)

Carla en Albert - Borculo Nl

vervolg van eerder bericht:
Extremadura biedt echter veel meer, het landschap is zo divers. De Dehesa met zijn steeneikeletende fraai ogende varkentjes (die een bijzonder smakelijke ham leveren heb ik mij als vegetarier laten vertellen), de verschillende bergketens (tot ruim 2500 m), de rijstvelden; de kurkeik, mimosa, olijf, eucalyptus, amandelboom enz. Wat bovenal opvalt is de intense rust die uitgaat van deze streek, in de natuur en zelfs op de snelwegen - ongekend. Hier ben je ver van de gejaagde wereld, echt op vakantie. Er zijn meerdere nationale parken, mijn favoriet: Los Barruecos, beslist gaan zien. Montfrage, ook een fantastisch gebied. Daar scoor je de meeste gieren, die op ooghoogte langs zeilend. Wil je dan toch een keer de natuur de rug toekeren zijn er de historische stadjes of resten daarvan, waar het heerlijk dwalen en kijken is. Daar krijg je de kans de Spaanse keuken te leren kennen. Musea, kerken, winkeltjes te over in: Guadelupe, Caceres, Trujillo, Plasencia, Mida en Medellin.
Terug naar Las Abubillas: de avonden vielen nog snel in. Daarom was het comfort in de bungalow zo fijn. Een avondje lezen in de luie stoel, kokkerellen in de goed uitgeruste keuken, even een (af)wasje draaien, een dutje op de prima bedden, een televisie en video met een goede voorraad fijne film(serie)s. Een goed gesprek met de gastheer en -vrouw. Wij bevelen dit verblijf echt van harte aan, een dikke TIEN. We komen graag een keer terug. Dank Gertjan en Elly

Rob en Yvonne Lindenhof - Alphen aan den Rijn Nederland

20 januari - 3 februari 2017. Extremadura in de winter, dus hoe zou dat zijn? Dankzij de gastvrijheid van Gertjan en Elly, de stijlvol ingerichte bungalow en de familie Tok (de 6 loslopende kippetjes) voelden we ons direct al helemaal thuis. Extremadura is een echt wandelparadijs. Met behulp van het dikke boek in de bungalow hebben we elke dag heerlijk kunnen lopen. Het genieten kan direct vanaf de Finca beginnen, een aantal wandelingen begin je gewoon vanaf je eigen terras. Onderweg kom je hooguit twee boeren en een herder met honden en schapen tegen. Het landschap is prachtig: mooie vergezichten, kurk- en steeneiken, de steppen en rotsen. Tijdens een wandeling die begint achter de kerk in Jaraicejo zagen we twee grote edelherten met groot gewei. In de stukjes land naast de wandelwegen lopen veel schapen koeien, geiten en echte scharrelvarkens. Ook zagen we veel (witte) paarden en ezels. In het Monfrague NP vonden wij de Gitano rots met de tientallen vale gieren een hoogtepunt. Hier kun je ook heerlijke wandelingen maken. Voor cultuur kun je in Extremadura volledig aan je trekken komen. Zo bezochten wij Trujillo, Caceres, Plasencia en Merida, stuk voor stuk middeleeuwse pareltjes, waar we zelfs in januari regelmatig op een terrasje konden zitten. Zo'n stadsbezoek is mooi te combineren met een bezoek aan een grote supermarkt. De weergoden waren ons gunstig gestemd met veel zon en lenteachtige temperaturen en slechts een klein beetje regen en dat midden in de winter!

Saskia van der Bijl - Drammen Norge

Vi var i extremadura i november 2016 og leide et feriehus hos Elly og Gertjan, som står på en stor tomt med mange store gamle eiketrær/holm.Vi dro ditt fordi vi ønsket å se på alle mulige slags fugler som vi visste fantes der, bla. gribber og tran. Mange fugler som man ser der om sommeren hadde reist til enda varmere strøk, men det var nok fugler og se, og som Elly og Gertjan sier, så har de alltid "vintergjester" der: fugler som er i extremadura om vintern.
Huset vi leide var veldig fint innredet med 2 soverom og hvert rom hadde sitt eget baderom. Det var rent og pent og veldig koselig med peis. Det lå en perm på bordet med masse informasjon ang. turer man kan ta i området og hvor man kan spise og hvilke fuglesorter man kan se og hvor.
Kjøkkenet er velutsyrt og man kan få låne med seg ting til picknick/tur.
Drar man til dette området er det jo fordi man er interesert i å se fugler og nyte naturen. Og fin natur er det virkelig der! Og vi fikk høre at det kan være fint vær i november. Vi hadde strålende sol det var mellok 15 og 20 grader en hel uke!
Rett utenfor huset får man lov å strø brødsmuler og da ser man en masse små fugler som kommer og spiser. Det er fredelig og stille der og man hører fuglene synge.
Elly og Gertjan er meget vennlige og gjestfrie mennesker som hjelper deg hvor de kan. De har stor kunnskap om fugler.
Vi har hatt det kjempe bra, Takk for oss
Hilsen Hanneke, Marc og Saskia

Pieter - Meppel Nederland

In november twee fantastische weken doorgebracht op de Finca Las Abubillas van Gert Jan en Elly.
We kwamen om te wandelen en vogels te kijken in de Extremadura. Vanwege de centrale ligging hebben we voor Finca Las Abubillas gekozen.
De bungalows zijn erg compleet ingericht en zijn ruim gesitueerd te midden van prachtige oude, knoestige steeneiken.

Aan de hand van het uitgebreide info-boek met vele wandelingen en vogelexcursies, hebben we prachtige dagtochten gemaakt en veel vogels gezien. Wat prettig is, dat je ook vanaf de Finca mooie wandelingen kunt maken. Elk wat wils dus.
Gert Jan en Elly beschikken over een zeer uitgebreide kennis van het gebied en die delen ze graag en met groot enthousiasme. Ik heb mij verbaasd over hun betrouwbare en specifieke kennis van locaties, waar je vogels kunt vinden.
Bepaalde van de vele soorten zijn in de winterperiode beter te spotten dan in de zomer.
Ook het weer was in november door elkaar heen bijzonder aangenaam.
Kortom, een heerlijk verblijf!

Harry van der Wal - Meppel Nederland

November in Extremadura?
Als het koud en nat is in Nederland is dit een aan te raden plek en dan m.n. deze locatie van Gert-Jan en Elly. Als beginnend vogelaar enorm genoten van wat er in november te zien is aan vogels in de directe en nabije omgeving van Jaraicejo. Ook de wandel opties zijn aantrekkelijk te noemen en er is meer dan genoeg informatie over alle mogelijkheden in de zeer complete aanwezige infomap.
Kortom een aanrader voor een ieder die houd van rust, natuur en comfort. Dank voor jullie gastvrijheid en hulp om het ons zo aangenaam mogelijk te maken.
Groet Harry

Hanneke en Bert - Assen Nederland

Nadat we twee weken hadden getrokken door Portugal en door Extremadura, verbleven we de laatste week op de finca Las Abubillas.
We zijn geen vogelaars, maar wel wandelaars (een beetje) en we hebben dan ook een paar wandelingen gedaan. Heel duidelijk beschreven allemaal.
De bungalow was uitstekend, aan alles was gedacht. We kunnen niet bedenken wat er mist. Ook het terrein zelf was prima, de bungalows staan op ruime afstand van elkaar, zodat je ruim voldoende privacy hebt.
Op wandelafstand van het dorp Jaraicejo.
Extremadura is een erg mooie streek waar we graag nog eens terugkeren en dan natuurlijk naar deze plek.
Wat we een beetje jammer vinden: We hadden maar een week geboekt. De volgende keer doen we zeker twee weken.

Henk Fritscheck

Bijeneters bij Las Abubillas

Voordat ik naar Extremadura ging had ik een aantal foto’s in mijn hoofd die ik graag wilde maken. Een daarvan was van een paartje bijeneters. Dus toen ik hoorde dat Gertjan een aantal hutten heeft van waaruit je bijeneters goed kan fotograferen, heb ik mij meteen ‘aangemeld’. Mijn verwachtingen werden overtroffen. Je kunt zien dat Gertjan zelf ook een bevlogen fotograaf is. De plek is mooi, de positie van de hutten t.o.v. het licht, de takken, over alles is nagedacht en prima in orde. En bovenal, geen verstoring van de vogels. Je wordt gebracht en gehaald zodat de vogels er nauwelijks last van hebben. Als je het resultaat wilt zien van mijn ochtendje fotograferen kijk dan op mijn website:
hfanywhere.nl/038-bijene...ters/ />
Maar niet alleen als je een hut huurt ervaar je dat Elly en Gertjan het je naar de zin willen maken. Voor iedere bungalow is ook nog een mooie opstelling gemaakt om de lokale vogels mooi in beeld te krijgen. Na een middagje vogelen nog even voor het eten een toegift in de vorm van een blauwe ekster.

Ik ga zeker volgend jaar proberen wat Las Abubillas nog meer voor mogelijkheden heeft.

Nynke en Rinus - Zwolle Nederland

Wat is het heerlijk wakker worden met het geluid van bijeneter, hop, zwarte spreeuw en blauwe ekster. Vanaf het terras van de bungalow zie en hoor je veel vogels. In de boom een Iberische parelhagedis die voorzichtig de warmte opzoekt. Bij een alarmsignaal van de blauwe eksters even de lucht af speuren op zoek naar een dwergarend. Een slangenarend komt ook overvliegen.
In november vorig jaar werden we getipt voor Finca Las Abubillas en we waren meteen verkocht. Wat een prachtige locatie en wat een ontvangst door Elly en Gertjan!!!
Het landschap is bijzonder en heel gevarieerd. Een paar bijzondere ervaringen waren de halve dag in de gierenhut, waar je op heel korte afstand (5 a 6 meter) 3 soorten gieren ziet en zwarte wouwen voor de hut langs scheren. De andere bijzondere ervaring was het bezoek aan Merida met de Romeinse opgravingen en het museum, waarin vele bijzondere vondsten zijn te zien.
We hebben genoten van de gastvrijheid en kennis van Elly en Gertjan. Dit smaakt maar meer!!!!
Groeten van Nynke en Rinus

Jan, Manu, Jacques - sint pieters leeuw Vlaanderen ( België)

Onze week spotten in december is een enorme meevaller geworden. Hoofdzakelijk zonnige dagen ( 16° C), een paar bewolkte, 1 forse regenbui in de late namiddag. En dan de finca: schitterende chalet, perfect uitgerust, hartelijke ontvangst, centraal gelegen om de streek makkelijk te verkennen. Alhoewel we slechts een paar uurtjes in kijkhut doorbrachten (saucedilla, talavan) zagen we 83 verschillende vogels, waaronder de Spaanse keizerarend, de kleine en grote trap, de purperkoet. Misschien nuttig voor volgende gasten: - autohuur luchthaven : absoluut geen gps nodig - finca : neem de tijd om de info-map goed door te nemen, schat aan info - Manu ( onze kok) had een schitterende keuken ter beschikking, toch gingen we iedere avond eten op het kerkpleintje bij fernando en leti : goedkoop, erg lekker, gezellig.
Een overzichtje van onze dagen: 1 : park monfraque, kasteel, gierenrots ( enige drukke plaats van onze week), villareal en omgeving ( herten) 2 : met gids ( geregeld door elly en gertjan) naar de steppen van la serena. kleine en grote trap, steenuil 3 : via deleitosa naar ruine cabanas de castillo, gieren, schitterend 4: via saucedilla ( purperkoet) naar monfraque, portal tietar ( Sp. keizerarenden ) 5 : los barruecos , terugkeer via talavan 6 : alcollarin, meer sierra brava, weg campo lugar ( 100 trappen ) 7 : wandeling villareal, gierenrots portal tietar ( weer Sp. keizerarenden) 8 : autorit kapel ( zie info map) en wandeling rio almonte kortom : schitterend

Mireille en Leo - Gouda

De Finca Las Abubillas. Even googlen op Extremadura en daar was ie gelijk al: een hele leuke bungalow. Snel via de mail geboekt. En daar hebben we bepaald geen spijt van gehad. De bungalow blijkt aan alle verwachtingen te voldoen. En … wij gingen om te wandelen en te genieten van de natuur, dus waren blij verrast met een hele dikke map vol informatie en uitgeschreven wandelingen. Natuur wandelingen. En wat hebben we genoten van de wandelingen. We hebben in twee weken tijd een groot deel van de beschreven wandelingen vanuit het huisje en verder weg (o.a. NP Monfraque, Trujillo, Cabanas del Castillo) gelopen. De beschrijvingen zijn zeer duidelijk en brengen je bij de mooiste plekjes. En, mocht je alles uit de map gehad hebben, dan weten Elly en Gertjan je nog wel een paar extra natuurschone plekjes te vertellen. Ook dat hebben we mogen ervaren. Stadswandelingen. De wandelingen hebben we afgewisseld met een aantal stadsbezoeken: Trujillo, Caceres, Merida, Guadalupe. Ook over deze steden is in de map heel veel informatie te vinden zoals stadsplattegronden, waar je het beste kunt parkeren en zelfs uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden. Dikke pluim Alle informatie heeft ons geholpen om de mooiste natuur en cultuur te vinden en te bezoeken. Dus als je van wandelen, natuur en cultuur houdt: Finca Las Abubillas. Elly en Gertjan zullen je gastvrij onthalen. Elly en Gertjan: een dikke pluim voor jullie. Mireille en Leo Gouda

Wouter en Theodora - zwolle nederland

Beste Elly en Gertjan. Dank voor jullie bijdrage aan onze fantastische week in jullie Finca Abubillas.
Het hoogtepunt was de dag met Gertjan in Monfrague Nat. Parc met een heerlijke lunch van Elly.
Gertjan heeft ons heel veel nieuwe vogelsoorten laten zien met als toetje 2 laag overvliegende steenarenden.
Wij genoten in een heerlijk huis met alles erop er eraan en zochten verkoeling in de ronde pool.
Wij hopen dat veel mensen ook zullen genieten van deze unieke plek waar de hop rondvliegt en de kuifleeuwerik je verwelkomt.
Theodora en WouterMarc Van De Walle - Marianne De Meyer - Scheldewindeke Belgie

Beste Elly en Gertjan, nogmaals dank voor het heel warme en gastvrije onthaal, en om onze vakantie in Extremadura regio te helpen slagen! Zeer comfortabele, volledig ingerichte bungalow (echt alles is er voor handen, tot zelfs een frigobox met koelelementen om drankjes fris te houden tijdens wandelingen en excursies). Ook zeer rustgevende ligging tussen de steeneiken (Gert-Jan, dank om ons te leren dat dit geen olijfbomen waren:-)) en ontzettend leuke ontbijten (tussen de blauwe eksters). Bovenop een dikke map, samen gesteld door Elly en Gert-Jan, met heel veel info over de vele gezichten van Extremadura en vol tips voor wandelingen in de omgeving, auto-wandeling combi uitstappen, goeie restos en tal van excursies met zowel focus op natuur als cultuur. De gieren welke boven ons hoofd cirkelden bij de Salto de los Gitanos en het (oog)contact met de edelherten op slechts 2 meter afstand alsook de prachtige wandeling Gargante de los Infiernos vergeten we nooit. Ook al zijn we geen echte vogelaars, deze 11 dagen in augustus (2015) waren heel verrijkend en een zeer leuke ervaring. De finca Las Abubillas te Jaraicejo is echt een aanrader en Elly en Gert-Jan zijn een ontzettend attente en vriendelijke gastvrouw/heer, steeds paraat om te helpen: wel bedankt nogmaals voor alles (en de antwoorden op onze vele vragen...) En... proficiat met de opening van jullie 5e (vierpersoons)bungalow. Marc en Marianne (we missen nu al de rust van jullie finca en gans Extremadura)

Paul Goethals en Marleen Coudenys - Brugge België

Van de 1ste mei tot de 31ste mei waren wij te gast op Finca Las Abubillas en we kunnen ons met volle overtuiging achter alle zeer positieve berichten van de andere gasten plaatsen: finca Las Abubillas is een stukje paradijs op aarde. Voor elke natuur- en vogelfotograaf is het bovendien een ideale uitvalsbasis! Onder de vele vogels die ik daar en in de wijde omtrek kon fotograferen noem ik toch speciaal de volgende soorten: grauwe kiekendief, Sp.keizerarend, monnniksgier, kleine torenvalk, grote trap, rode patrijs, ijsvogel, zwarte ooievaar, appelvink en scharrelaar. Dit succes was vooral te danken aan het zeer gerichte en uitstekende advies van Gertjan en Elly. Voeg daar nog bij dat we in een modern ingerichte bungalow verbleven met door onze gastvrouw en gastheer verstrekte topservice en je zult begrijpen hoe het komt dat we hier zo'n fantastische maand beleefden. Elly and Gertjan, nog eens heel erg bedankt! Paul & Marleen

Marina en Rene Pruysers - Haaksbergen Nederland

Vogels spotten vanuit Finca Las Abubillas in Extremadura, een prachtige vakantie met vele onverwachte ‘ontmoetingen’!
Dit voorjaar (van 18 tot en met 26 april 2015) zijn we voor de tweede keer in Extremadura om vogels te spotten. Onderweg vanaf het vliegveld naar het huisje, zien we overal wouwen , vooral zwarte maar ook wel rode. Ook zijn de ooievaars overal te zien. Twee jaar geleden waren we een van de eerste gasten van Elly Schipper en Gertjan de Zoete. Dit keer zijn ze al helemaal ervaren in het ontvangen van gasten op hun finca met de prachtige en luxe huisjes. De finca bevindt zich in het dorpje Jaraicejo in de streek Extremadura. In het huisje staat nog steeds de picknickmand met thermosfles en er is dit keer zelfs een koelboxje met koelelementen. Ook de uitklapbare kampeerstoelen ontbreken niet. Onze favoriete gebruiksartikelen van deze vakantie, omdat we hele dagen op pad zijn om vogels te kijken.
De eerste dag beginnen we rustig met een wandeling van 12 kilometer vanaf de finca. Op de finca zie je iedere dag blauwe eksters, zwarte spreeuwen, mussen, roodkopklauwieren, hoppen en de zwarte wouw. In het weiland van de buurman broedt een dwergarend en dit jaar wemelt het van de bijeneters, overal. Op de wandeling maken we een foto van bijeneters en een wielewaal die gezamenlijk in een boom zitten. Verder horen we overal om ons heen boomleeuweriken, hoppen en koekoeken. Talloze vale gieren en monniksgieren vliegen over ons heen en als we iets later over een heuveltop lopen zitten er tientallen gieren op de grond. Op bijna iedere struik zit een grauwe gors of een kuifleeuwerik te zingen. Verder zien we nog een Iberische klapekster en roodborsttapuiten. Het eindpunt van de wandeling is een beekje. We hopen op de ijsvogel maar helaas zien we die niet. Vervolgens lopen we weer terug .
Naast rondwandelingen, bestaan veel wandelingen in dit gebied vanwege de afstanden niet uit een rondje maar uit heen en terug lopen. Toch zie je op terugweg altijd wat anders. Op deze wandeling een overvliegende raaf. Zo hebben we bij het dorpje Villareal de San Carlos in het Nationaal park Monfrague, op de terugweg over de gele route, mooie vlinders en libellen gespot die we op de heenweg niet gezien hebben.
De volgende dag gaan we naar het Arrocampo stuwmeer bij Almaraz. Een uniek stuwmeer omdat het meer gevuld wordt met het ‘warme’ koelwater van de nabije kerncentrale. Hierdoor is het waterpeil van het meer redelijk constant. Ook is het water warmer dan in de andere stuwmeren en dit levert een bijzondere biotoop op. In de moerasvegetatie zitten blauwe purperkoeten met de rode snavels, purperreigers en woudaapjes. Ook zijn er ralreigers maar die hebben we helaas niet gezien of gehoord. Wat ook mooi is dat je de snor telkens hoort “snorren”. Bij een bruine blokhut bij het binnenrijden van het plaatsje Saucedilla (vanuit Almaraz) kun je een sleutel halen zodat je toegang hebt tot de 5 vogelkijkhutten. Deze service is gratis. Bij hut vijf zit een ooievaar op het dak te broeden, dus daar zijn we maar niet naar binnen gegaan. Tegenover deze hut is een poel waar altijd steltkluten staan. In de wanden broeden bijeneters en in het meer voor de hut was, tot onze verbazing, een witoogeend aanwezig. Wij zijn verder deze weg afgereden. In een van de weilanden lag een dood schaap dat werd bewaakt door een hond. De massaal aanwezige vale gieren en monniksgieren hadden wel zin in een hapje. Er ontstond een mooi spel tussen de hond en de gieren. Uiteindelijk wonnen de gieren en na enige tijd bleef er alleen nog wat wol van het schaap liggen.
Natuurlijk zijn de steppen met de kleine en grote Trap ook een must. Vooral het gebied in de omgeving van Santa Marta de Magasca is vogelrijk. Nadat we op de autosnelweg A 58 van Trujillo richting Caceres de 2e afslag naar Santa Marta de Magasca hadden genomen, troffen we op de elektriciteitsdraden talloze scharrelaars en kleine torenvalken aan. In de steppe aan de andere zijde van de weg stond de grote trap te baltsen. Als klap op de vuurpijl zaten er 2 havikarenden uit te rusten op een elektriciteitspaal. Neem de tijd in dit steppengebied en kijk goed rond. Zo namen wij 3 overvliegende zwartbuikzandhoenen waar, die we op gehoor lokaliseerden. Op de stenen en schuurtjes zijn veel steenuiltjes te zien. De kalanderleeuweriken zingen fanatiek en vallen op door hun zwarte keelvlek. In dit gebied broedt ook de Spaanse keizerarend (2 stuks waargenomen) net als bij de rotsen in het NP Monfragüe (goed te zien vanaf de locatie Portilla del Tietar in het park).
Later kwamen er nog achter dat er in deze buurt ook een oehoe te zien is. Deze oehoe broedt tussen de ooievaars op een dak van een vervallen finca. Prachtig om te zien op een plaats die je niet direct verwacht. Voor een bezoek aan de steppes zijn ook de steppes ten noorden van het plaatsje Belen (net ten noordoosten van Trujillo) een bezoek waard. Dit gebied hebben wij gecombineerd met een bezoek aan de omgeving van Guadelupe. Een mooie tocht door het middengebergte. Een route waarbij men langs de Guadelupejo-beek gaat richting het Los Molinos stuwmeer komt is bijzonder fraai, vanwege het prachtige beekdal. De roodborst was hier volop aanwezig net als de grote bonte specht.
Ook zijn we diverse keren bij de gierenrots in het NP Monfrague geweest. Naast de vale gieren, monniksgieren en aasgieren zit er ook een nest van de zwarte ooievaar. Op de rotsen direct langs de weg zie je meerdere blauwe rotslijsters. Vergeet hier trouwens niet naar beneden te kijken. Tussen de stenen scharrelen allerlei zangvogeltjes: kneu, Europese kanarie, grijze gors en zwarte roodstaart. Voor deze vakantie hebben we twee wensen op ons vogellijstje staan: de kuifkoekoek en de Moorse nachtzwaluw. Voor de Moorse nachtzwaluw hebben we drie keer de omgeving van de finca afgezocht. Gelukkig konden we, met behulp van Gertjan en Elly, deze soort op ons lijstje bijschrijven. Het viel op dat de nachtzwaluw in de schemer zong en later toen het donkerder werd geen geluid meer maakte. Dit in tegenstelling tot wat ik gewend ben met de in Nederland voorkomende nachtzwaluwen. Deze zingen nog prima als het donker is.
Volgens mij hebben we in ieder bosje en op iedere draad gekeken of we een kuifkoekoek zagen. Gertjan had al aangegeven dat het een moeilijk soort zou zijn. Het geluid had ik ook al geoefend, zodat de kansen op een waarneming groter zouden worden. We hadden het al bijna opgegeven totdat we op de een na laatste avond naar het huisje terug reden vanuit het NP. Twintig minuten voor het huisje zagen we opeens een vogel in de wegberm op de bezembrem zitten. Het was toch niet!! Keren en terug gereden. Ja hoor, het was hem. Hij bleef mooi zitten voor een foto. De dag erna, toen we op zoek waren naar de eerder genoemde oehoe, kwamen we op 2 locaties ook nog kuifkoekoeken tegen, waaronder een groepje van 4 stuks. (de druk zal er wel af geweest zijn). Deze koekoeken vlogen rond, maakten veel ruzie en lawaai maar gingen niet zitten voor een plaatje. Tip: zoek vooral op locaties waar veel bezembrem staat.
Onze wensen waren vervuld en zelfs nog meer dan dat!! Naast al de vogels (130 soorten) hebben we ook nog de parelhagedis, vossen (zelfs over de finca), herten, de Spaanse pijpbloemvlinder en nog veel meer gezien. Ook was het elke dag weer een genot om terug te komen op de finca en te genieten van de plek, het huisje en de rust.
Het is weer mooi geweest. We zijn terug in Nederland en het is hier maar koud vergeleken met het mooie weer dat we in Spanje hadden. Ook mooi, want alle bomen zijn na een week afwezigheid opeens groen. In het veen zag ik, toen ik de volgende ochtend de hond uitliet, tot mijn verbazing een zwarte wouw. Zal die stiekem in het vliegtuig zijn meegereisd? Je zou het haast denken.
Marina Pruysers